joi, 17 noiembrie 2011

Romanii sunt ...

Google nu e foarte generos cand vine vorba de identitatea nationala! Daca scriem in bara de cautare cuvintele “romanii sunt”, primele trei sugestii care ni se fac sunt “prosti”, “latini” si “paduchiosi”.
Cautarile in diferite limbi straini nu ne imbunatatesc imaginea, insa Google nu are nimic personal cu noi. Ne spune ca americanii sunt si ei “idioti” si “prosti”.
Motorul de cautare Google are implementata o functie prin care poate face sugestii de cautare in timp real, cu ajutorul cautarilor pe care le-au facut alti utilizatori in prealabil. Spre exemplu, daca scriem pe Google “bilete de avion”, primele trei sugestii sunt “low cost”, “ieftin” si “grecia”. Toate cele trei au sens, de vreme ce romanilor le place sa zboare ieftin, iar Grecia este una dintre destinatiile lor de vacanta preferate.
Lucrurile se complica insa cand vine vorba de cautarea identitatii nationale cu ajutorul Google. Daca scriem in bara de cautare “romanii sunt”, primele trei rezultate care ne apar in fata sunt “prosti”, “latini” si “paduchiosi”. Niste sugestii deloc magulitoare, insa oarecum justificate daca tinem cont de modul in care functioneaza motorul de cautare Google.
Televizoarele au paduchi
Cele trei sugestii sunt bazate intr-o foarte mare masura pe cele mai populare cautari facute in trecut. Sa le luam pe rand si sa vedem de ce au devenit populare. Cautarea “romanii sunt prosti” este probabil legata de studiile cercetatorilor straini care compara nivelul de inteligenta al diferitelor popoare si care ne plaseaza cam de fiecare data pe ultimele locuri. Cautarea “romanii sunt latini” este o victima colaterala a razboiului pe internet purtat intre doua tabere la fel de vehemente: romanii care cred ca in vene le curge mai mult sange latin si cei care mizeaza mai mult pe ascendenta lor slava.
Ultima dintre cele trei cautari, “romanii sunt paduchiosi”, este legata de o editie de la inceputul lunii septembrie a emisiunii “Les Guignoles de l’Info”, in cadrul careia romanii au fost catalogati drept paduchiosi, nespalati si cersetori. Emisiunea cu marionete a fost difuzata inaintea meciului de fotbal dintre Romania si Franta. “Nu sunt sigur ca meciul va incepe pentru ca atunci cand arbitrul va arunca moneda in aer pentru a stabili impartirea terenului, nu e sigur ca o sa cada pe pamant, cu toti romanii aia acolo”, a spus una dintre marionete, atunci cand moderatorul a intrebat-o daca francezii vor castiga partida, adaugand ca “se stie ca sportul national in Romania nu este fotbalul, ci cersitul”. N-au fost singurele replici sarcastice la adresa Romaniei. “Trebuie sa ne temem de contactul direct cu romanii pentru ca au paduchi”, a mai spus marioneta incorecta din punct de vedere politic.
In engleza suntem urati, in germana lenesi
Mass-media franceze nu sunt singurele care ne iau peste picior. Cu cateva zile in urma, o emisiune umoristica radiofonica din Italia a prezentat “Aventurile lui Zlatan tiganul”, care “face trotuarul cu cutitul”. in cadrul emisiunii, romanii au fost catalogati drept proxeneti si criminali.
Cautarile legate de indentitatea autohtona in diferite limbi straini nu ne fac nici ele cinste. Cuvintele “romanians are” sunt urmate de sugestiile “stupid” (prosti), “not white” (non-caucazieni) si “ugly” (urati). in spaniola, rezultatele sunt “tigani”, “latini” si “eslavos”, in franceza “gainari”, “hoti” si “rasisti”, in germana “lenesi”, “non-slavi” si “romi”, iar in italiana “tigani”, “extracomunitari” si “slavi”.
Din fericire pentru noi, americanii au parte de un tratament similar din partea Google, asa ca puteam sta linistiti. Daca scriem pe Google “americanii sunt”, primele trei sugestii sunt “idioti”, “reci” si “prosti”. Explicatia cea mai la indemana este ca internautii romani au cautat celebrele filmulete in care unii cetateni americani dau raspunsuri haios de eronate la intrebari simple de cultura generala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu